Cibulový celokváskový chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 35 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 140 g vody
- 140 g celozrnné žitné mouky jemné
- Dále je potřeba:
- 300 g (ml) vody
- lžíce oleje
- cibule
- 2-2,5 rovné lžičky soli
- 70 g žitné celozrnné mouky jemné
- 210 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 280 g hladké mouky
Postup Cibulový celokváskový chleba
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci oleje osmahneme do voňava a světlehněda drobně krájenou cibuli.
Nastavený kvásek smícháme se zbylými surovinami, včetně prochladlé cibulky s olejem, a uhněteme těsto, které omoučíme a necháme nakynout (2-3 hodiny v teple).
Pak lehce propracujeme na omoučené podložce, uděláme bochník a v moukou vysypané ošatce ho znovu necháme nakynout (opět asi 2 hodiny).
Rozehřejeme troubu na 250°C, vykynutý bochník lehce s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a dáme péct.
Po 10-15 minutách zeslabíme na 200°C a dopečeme (asi 40-45min) – každá trouba peče jinak.