Bramborová musaka

Recepty, Mleté maso

Suroviny

10 brambor (na 2 vrstvy)
500 g mletého masa mix (hovězího, nebo vepřového)
1 cibule
trochu pórku
2 vejce
70 g strouhaného sýra
2-3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce mleté papriky
pepř
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
200 ml mléka
200 ml smetany (nebo zakysané smetany)
5 stroužků česneku
větší hrst pažitky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na pánev si dáme trošku oleje, na něm orestujeme nakrájenou cibuli a pórek, přidáme maso, mletou papriku, pepř, část nakrájené pažitky, protlačeného česneku, rajčatového protlaku, promícháváme, zalijeme tak 100 ml vody a za občasného promíchávání dusíme 20 minut.

  2. Mezi tím si olejem vymažeme pekáč, okrájíme brambory a nakrájíme je na kolečka 0,5 - 1 cm. Brambory si poskládáme na dno pekáčku osolíme je a poházíme pažitkou, rozvrstvíme na ně polovinu podušeného masa, opět poskládáme brambory, osolíme je a posypeme znovu pažitkou. Dáme druhou polovinu masa. Navrch už dáme jen brambory a zase osolíme a popažitkujeme.

  3. Do kastrůlku si dáme mléko se smetanou, vajíčka, mouku, rozkvrdláme a zalijeme tím celou připravenou musaku v pekáči a dáme péct. Pak si nastrouháme sýr a ke konci zapékání, asi po 30 minutách posypeme sýrem vrch a dáme ještě do vypnuté trouby, aby se sýr roztavil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!