Bramborová musaka
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 10 brambor (na 2 vrstvy)
- 500 g mletého masa mix (hovězího, nebo vepřového)
- 1 cibule
- trochu pórku
- 2 vejce
- 70 g strouhaného sýra
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté papriky
- pepř
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany (nebo zakysané smetany)
- 5 stroužků česneku
- větší hrst pažitky
- sůl
Postup Bramborová musaka
Postup přípravy receptu
-
Na pánev si dáme trošku oleje, na něm orestujeme nakrájenou cibuli a pórek, přidáme maso, mletou papriku, pepř, část nakrájené pažitky, protlačeného česneku, rajčatového protlaku, promícháváme, zalijeme tak 100 ml vody a za občasného promíchávání dusíme 20 minut.
Mezi tím si olejem vymažeme pekáč, okrájíme brambory a nakrájíme je na kolečka 0,5 - 1 cm. Brambory si poskládáme na dno pekáčku osolíme je a poházíme pažitkou, rozvrstvíme na ně polovinu podušeného masa, opět poskládáme brambory, osolíme je a posypeme znovu pažitkou. Dáme druhou polovinu masa. Navrch už dáme jen brambory a zase osolíme a popažitkujeme.
Do kastrůlku si dáme mléko se smetanou, vajíčka, mouku, rozkvrdláme a zalijeme tím celou připravenou musaku v pekáči a dáme péct. Pak si nastrouháme sýr a ke konci zapékání, asi po 30 minutách posypeme sýrem vrch a dáme ještě do vypnuté trouby, aby se sýr roztavil.