Churros s chilli čokoládou podle Dity P.
Recepty, MoučníkySuroviny
- Churros:
- 250 ml vody
- 75 g másla
- 2 lžíce hnědého cukru
- 125 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- olej (na smažení)
- moučkový cukr (na obalení, ale není nutné)
- skořice (na obalení, ale není nutné)
- Mexická čokoláda:
- 250 ml smetany na šlehání
- 75 ml mléka
- 40 g hnědého cukru (dala jsem 1PL)
- 140 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka chilli
- špetka soli
Postup Churros s chilli čokoládou podle Dity P.
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku přivedeme k varu vodu s máslem, přidáme cukr a pomalu povaříme do rozpuštění. Zesílíme plamen a přisypeme mouku se solí. Vařečkou poctivě mícháme až do té doby, než se těsto začne odlepovat od stěn hrnce.
Odstavíme z plamene a necháme lehce vychladnout. Pak postupně vmícháme celá vejce, pěkně jedno po druhém. Vymícháme do hladkého a lesklého těsta, do kterého na úplný závěr vmícháme vanilkový extrakt.
Jedná se vlastně o sladkou obdobu klasického odpalovaného těsta na věnečky, větrníky a další dobroty.
Rozpálíme dostatečné množství oleje a z cukrářského sáčku s řezanou špičkou, naplněného chladným těstem, vytláčíme do oleje kousky dlouhé cca 10 cm (nebo jak se podaří).
Otáčíme a smažíme do dozlatova. Usmažené necháme okapat na papírové utěrce a obalíme v moučkovém cukru se skořicí (neobalovala jsem, jsou dost sladké).
V mezičase, kdy těsto chladne si připravíme čokoládu. Na plotně přivedeme téměř k varu směs mléka, smetany, koření a cukru, nalámané čokolády a vanilkového extrakt a zvolna vaříme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a směs krásně nespojí.
Čokoládu nalijeme do misky a podáváme k teplým churros.