Chřest s bešamelovou omáčkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- vařené brambory pro dvě osoby
- 2 vejce vařená natvrdo, na hniličku, ztracená...
- 2 ks uzené maso - plátky jen pokud nechceme pokrm bezmasý
- cca 300 g chřestu
- sůl
- Omáčka:
- 30 g másla
- 20 g hladké mouky
- sůl dle chuti
- cca 300 ml smetany na vaření
- Dále do omáčky dle chuti:
- kopr, petrželka, tymián...
- citronová šťáva nebo ocet
- citronová kůra čerstvě strouhaná
- sýr výraznější chuti: pecorino, gorgonzola... ale klidně může být i kvalitní tavený sýr
- šunka
- cukr
Postup Chřest s bešamelovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 7 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit i v páře.
Brambory oloupeme, pokrájíme a také uvaříme v osolené vodě doměkka.
Vejce připravíme na ten způsob, který nám bude k chřestu s bramborem a omáčkou nejlépe vyhovovat.
Pokud chceme mít pokrm s masem, plátky uzeného masa (nebo vařeného hovězího) necháme na páře prohřát.
Omáčka: Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku, kterou osolíme, zalijeme smetanou a řádně promícháme. Za stálého míchání omáčku přivedeme k varu, případně přilijeme smetanu či mléko nebo vývar do požadované hustoty. Ochucování omáčky záleží na každém z nás.
Pokud budeme přidávat kopr (pažitku, petrželku), jemně ho nasekáme, přidáme do omáčky, kterou dochutíme ještě troškou cukru a octa a provaříme. Pokud budeme dochucovat tymiánem (rozmarýnem) můžeme dochutit jen bílým pepřem nebo sušeným česnekem. Svěží varianta je citronová, kdy do omáčky dáváme jen citronovou kůru (trošku čerstvě nastrouhané) a šťávu. Sýrová varianta je taková, že strouhaný či tavený sýr dle chuti necháme v horké omáčce mícháním rozpustit. Šunková varianta je taková, že jemně pokrájenou šunku necháme v omáčce provařit s troškou muškátového květu a případně i troškou česneku. Zkrátka, fantazie a chutě nezná meze a každý vaří podle svého.
Na talíř dáme vařené brambory s chřestem, který přelijeme omáčkou, doplníme vejcem, případně plátkem masa.