Chlebové placky s kysaným zelím

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
350 ml vlažné vody
1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic
1 lžička cukru
2 lžíce octa
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
260 g hladké mouky
125 g žitné chlebové mouky
125 g otrub nebo pohankové hladké mouky
2 rovné lžičky soli
Náplň:
150-200 g plátků slaniny (anglická, pepřový bok, Váhalova a pod.)
100 g tvrdého sýra (gouda nebo čedar)
asi 300 g kysaného zelí

Postup přípravy receptu

  1. S těstem mi pomohla pekárna, ale můžete i klasicky - vytvoříte kvásek z vody, droždí, cukru a trošky mouky. Pak přidáte vše ostatní, vypracujete nelepivé těsto a necháte vykynout.

  2. Mezitím připravíme náplň: nastrouháme sýr, vymačkáme a překrájíme zelí a ze slaniny nakrájíme drobné čtverečky.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky (bylo jich asi 10). Necháme znovu nakynout na válu, pak každý bochánek válečkem rozválíme na oválnou asi 1/2 cm vysokou placku, rozdělíme na ně slaninu, zelí a posypeme sýrem.

  4. Necháme ještě trochu vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180-200°C asi 15-20 minut. Na dno trouby dáme před pečením kastrůlek s horkou vodou, aby placky neztvrdly.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!