Chlebové placky s kysaným zelím
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 350 ml vlažné vody
- 1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
- 260 g hladké mouky
- 125 g žitné chlebové mouky
- 125 g otrub nebo pohankové hladké mouky
- 2 rovné lžičky soli
- Náplň:
- 150-200 g plátků slaniny (anglická, pepřový bok, Váhalova a pod.)
- 100 g tvrdého sýra (gouda nebo čedar)
- asi 300 g kysaného zelí
Postup Chlebové placky s kysaným zelím
Postup přípravy receptu
-
S těstem mi pomohla pekárna, ale můžete i klasicky - vytvoříte kvásek z vody, droždí, cukru a trošky mouky. Pak přidáte vše ostatní, vypracujete nelepivé těsto a necháte vykynout.
Mezitím připravíme náplň: nastrouháme sýr, vymačkáme a překrájíme zelí a ze slaniny nakrájíme drobné čtverečky.
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky (bylo jich asi 10). Necháme znovu nakynout na válu, pak každý bochánek válečkem rozválíme na oválnou asi 1/2 cm vysokou placku, rozdělíme na ně slaninu, zelí a posypeme sýrem.
Necháme ještě trochu vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180-200°C asi 15-20 minut. Na dno trouby dáme před pečením kastrůlek s horkou vodou, aby placky neztvrdly.