Krevety po thajsku z dostupných surovin
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 300 g předvařených krevet (kupuji mražené grónské v Makru, cca 200,-Kč/kg)
- 1 limetka
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička (popř. mleté chilli podle chuti)
- výhonky mungo (mohou být sterilované)
- 6 jarních cibulek i s natí
- 1/2 červené papriky
- 3 cm zázvoru
- 3 PL rybí omáčky
- 1 PL sójové omáčky
- 1/2PL cukru krupice
- čerstvý koriandr nebo petrželka
Postup Krevety po thajsku z dostupných surovin
Postup přípravy receptu
-
Krevety vyloupeme (zbytky můžeme ponechat na vývar, který použijeme na polévku nebo podlévání). Marinádu připravíme z rozdrceného česneku, nasekaných bylinek, šťávy z limetky, posekané chilli papričky nebo koření chilli, cukru a rybí omáčky. Krevety marinujeme cca 30 minut.
Na pánvi nebo woku rozpálíme 1PL oleje, přidáme nadrobno nakrájený zázvor, na větší kousky pokrájené cibulky, papriku a nakonec výhonky, restujeme nejdéle 5 minut. Vše přendáme do mísy a uchováme teplé.
Na pánvi nebo woku rozpálíme ještě trochu oleje, přidáme krevety bez marinády a minutu prohříváme. Ne příliš dlouho, aby krevety neztvrdly. Přilijeme marinádu, ještě sójovou omáčku a vrátíme ke krevetám zeleninu. Promícháme, dochutíme limetkovou šťávou a posypeme ještě posekanými bylinkami. Podáváme s nudlemi nebo rýží.