Krevety po thajsku z dostupných surovin

Recepty, Mořské plody

Suroviny

300 g předvařených krevet (kupuji mražené grónské v Makru, cca 200,-Kč/kg)
1 limetka
3 stroužky česneku
1 chilli paprička (popř. mleté chilli podle chuti)
výhonky mungo (mohou být sterilované)
6 jarních cibulek i s natí
1/2 červené papriky
3 cm zázvoru
3 PL rybí omáčky
1 PL sójové omáčky
1/2PL cukru krupice
čerstvý koriandr nebo petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Krevety vyloupeme (zbytky můžeme ponechat na vývar, který použijeme na polévku nebo podlévání). Marinádu připravíme z rozdrceného česneku, nasekaných bylinek, šťávy z limetky, posekané chilli papričky nebo koření chilli, cukru a rybí omáčky. Krevety marinujeme cca 30 minut.

  2. Na pánvi nebo woku rozpálíme 1PL oleje, přidáme nadrobno nakrájený zázvor, na větší kousky pokrájené cibulky, papriku a nakonec výhonky, restujeme nejdéle 5 minut. Vše přendáme do mísy a uchováme teplé.

  3. Na pánvi nebo woku rozpálíme ještě trochu oleje, přidáme krevety bez marinády a minutu prohříváme. Ne příliš dlouho, aby krevety neztvrdly. Přilijeme marinádu, ještě sójovou omáčku a vrátíme ke krevetám zeleninu. Promícháme, dochutíme limetkovou šťávou a posypeme ještě posekanými bylinkami. Podáváme s nudlemi nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!