Chlebová smetanová polévka s houbami a koprem
Recepty, PolévkySuroviny
- 120 g staršího chleba - například Šumava
- 150-200 g lesních hub (lze použít i žampiony nebo hlívu)
- 1 cibule
- 1,5 lžíce másla
- drcený kmín
- 1 stroužek česneku
- sůl
- kopr čerstvě nasekaný nebo sušený, dle chuti
- cca 600 ml vývaru
- 200 g zakysané smetany nebo smetany ke šlehání + pár kapek octa
- 2-3 na tvrdo vařená vejce
Postup Chlebová smetanová polévka s houbami a koprem
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme pokrájené houby, česnek a drcený kmín a dále smažíme do povadnutí (změknutí) hub. K houbám přidáme plátky chleba natrhané na kousky, promícháme, přilijeme vývar a cca 10 minut povaříme. Během vaření se chléb téměř rozvaří, zbytky chleba rozmícháme v polévce metličkou, přidáme kopr a dle chuti osolíme. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme ještě trošku vývaru, velmi krátce povaříme a polévku odstavíme.
Do polévky vmícháme zakysanou smetanu pokojové teploty. Polévku rozdělíme na talíře, přidáme vařené oloupané vejce, dozdobíme kouskem kopru a podáváme. Pokud chceme, můžeme pokrájené vejce vmíchat rovnou do polévky.
Pokud nemáme rádi nakyslé polévky, ale spíše jemnější, můžeme zakysanku nahradit smetanou ke šlehání, kterou přidáme do polévky krátce před dovařením. Vejce (syrová, cca 2ks) můžeme mírně rozšlehat a do polévky vmíchat také těsně před odstavením.