Chleba z maminčiny kuchařky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg hladké mouky
1 kostka droždí
3 lžičky soli
3 lžičky kmínu
1 lžička cukru
1 větší krajíc chleba

Postup přípravy receptu

  1. Večer namočíme do 1/2 litru vlažné vody střídku z krajíce chleba.

  2. Ráno uděláme kvásek ze 1/4 litru vlažné vody, kostky droždí, lžičky cukru a 3 lžic hladké mouky. Vše vymícháme a necháme nakynout.

  3. Do mísy prosejeme (provzdušníme) kilo mouky, přidáme sůl, kmín, kvásek a namočenou střídku a dobře promícháme. Já vyklopím z mísy a ještě na stole propracuju.

  4. Uděláme šišku, nebo dva bochánky, dáme na hodinu kynout. Můžeme dát i do ošatky. Po vyklopení ještě nechám chvíli kynout.

  5. Troubu rozehřejeme na 200°- 220°C. Chléb potřeme vlažnou vodou, posypeme kmínem a necháme zapéct na 10 - 15 minut. Pak troubu zmírníme, asi na 170°-180°C, a pečeme 1 hodinu.

  6. Po upečení opět potřeme vlažnou vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!