Chleba - hvězda
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- – smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 200 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- olej
Postup Chleba - hvězda
Postup přípravy receptu
-
V podstatě se dá použít jakékoliv pevnější těsto na chleba (toto bylo kváskové). Tohle těsto je snad nejjednodušší, používám ho nejen na denní chleba, ale kdykoliv chci vyzkoušet tvarování. Dobře se s ním pracuje. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísímě těsto, které necháme nakynout - u kváskového to trvá déle, něco kolem 1,5-2 hodin.
Vykynuté těsto propracujeme, oddělíme z něj čtvrtinu a vyválíme na větší, tenký plát. Střed plátu potřeme olejem. Z většího zbytku těsta uděláme bulku, kterou položíme doprostřed naolejovaného místa.
Podle fotek kouli těsta zabalíme, překrývající se okraje můžeme máznout vodou, aby se lépe přilepily.
Tak, jak leží balíček na stole (spojem nahoru) ho přeneseme na plech s pečící fólií. Nerez kartou nebo jakoukoliv širší rovnou hranou balíček rozřežeme a všechny cípy obrátíme ven ze středu - jako je vidět na fotce.
Necháme vykynout, zastříkneme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě.