Chleba - hvězda

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
200 g vody
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
olej

Postup přípravy receptu

  1. V podstatě se dá použít jakékoliv pevnější těsto na chleba (toto bylo kváskové). Tohle těsto je snad nejjednodušší, používám ho nejen na denní chleba, ale kdykoliv chci vyzkoušet tvarování. Dobře se s ním pracuje. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísímě těsto, které necháme nakynout - u kváskového to trvá déle, něco kolem 1,5-2 hodin.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, oddělíme z něj čtvrtinu a vyválíme na větší, tenký plát. Střed plátu potřeme olejem. Z většího zbytku těsta uděláme bulku, kterou položíme doprostřed naolejovaného místa.

  3. Podle fotek kouli těsta zabalíme, překrývající se okraje můžeme máznout vodou, aby se lépe přilepily.

  4. Tak, jak leží balíček na stole (spojem nahoru) ho přeneseme na plech s pečící fólií. Nerez kartou nebo jakoukoliv širší rovnou hranou balíček rozřežeme a všechny cípy obrátíme ven ze středu - jako je vidět na fotce.

  5. Necháme vykynout, zastříkneme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!