Černé rohlíčky (bleskově hotové)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180-190 g vody
- 25 g zcela změklého másla
- 20 g cukru
- vanilkový cukr
- 360 g hladké mouky
- půl lžičky skořice nebo perníkového koření
- 4-5 lžiček kakaa
- 18 g čerstvého droždí
- špetka soli
- Na potření a posyp:
- vejce
- plátkové mandle
Postup Černé rohlíčky (bleskově hotové)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme vanilkový cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout. Zatím si k ruce připravíme ostatní suroviny a v misce rozšleháme vajíčko na potření rohlíčků.
Po 15 minutách do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto na pomoučeném stole rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku. Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 8 výsečí (celkem tedy 16).
Z každého trojúhelníčku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více návinů.
Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout. Potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/12-15 minut). Podáváme sypané moučkovým cukrem. Pečení je třeba hlídat. Hodně vypečené rohlíčky můžou být zároveň i vysušené.