Černé rohlíčky (bleskově hotové)

Recepty, Moučníky

Suroviny

180-190 g vody
25 g zcela změklého másla
20 g cukru
vanilkový cukr
360 g hladké mouky
půl lžičky skořice nebo perníkového koření
4-5 lžiček kakaa
18 g čerstvého droždí
špetka soli
Na potření a posyp:
vejce
plátkové mandle

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme vanilkový cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout. Zatím si k ruce připravíme ostatní suroviny a v misce rozšleháme vajíčko na potření rohlíčků.

  2. Po 15 minutách do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto na pomoučeném stole rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku. Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 8 výsečí (celkem tedy 16).

  3. Z každého trojúhelníčku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více návinů.

  4. Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout. Potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/12-15 minut). Podáváme sypané moučkovým cukrem. Pečení je třeba hlídat. Hodně vypečené rohlíčky můžou být zároveň i vysušené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!