Broskvový zákusek
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- tuk (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- asi 150 g moučkového cukru (dle chuti)
- 200 ml smetany ke šlehání
- mléko (na zředění tvarohu)
- 20 g želatiny
- broskvový kompot
- Likérová náplň:
- 200 ml vaječného likéru
- 5 g želatiny
- 200 g zakysané smetany
- 1 balíček vanilkového cukru
- Ozdoba:
- broskve
- čokoláda (hoblinky)
- lístky máty
Postup Broskvový zákusek
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, bílky ušleháme na pevný sníh. Obě hmoty spojíme, vmícháme mouku a kakao.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy (26 cm).
Pečeme v troubě na 180 C asi 30 minut. Poté necháme ve formě zchladnout.
Tvaroh smícháme s cukrem a vyšlehanou šlehačkou.
Želatinu namočíme do 80 ml studené vody, necháme nabobtnat, pak zahřejeme téměř k varu. Horkou želatinu vlijeme do připravené tvarohové hmoty a vyšleháme.
Broskve nakrájíme na plátky, rozložíme je po obvodu formy na korpus a nalijeme polovinu tvarohové náplně.
Rozložíme zbytek broskví, rozetřeme zbylou náplň.
Dáme do lednice ztuhnout.
Vaječný likér zahřejeme, necháme v něm rozpustit želatinu.
Vmícháme zakysanou smetanu s cukrem.
Likérovou náplň rozetřeme na povrch ztuhlé tvarohové náplně a dáme znovu do lednice. Nakonec zákusek dozdobíme zbylými broskvemi, čokoládovými hoblinkami a lístky