Broskvový třený koláč s drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- šťáva z 1/2 citronu
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- broskvový kompot
- Na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
Postup Broskvový třený koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Do té po lžících zašleháme rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
Sypkou směs s moukou vsypeme do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujeme. Poté těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posázíme ho hustě broskvemi pokrájenými na měsíčky.
Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujeme v misce prsty do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Poté drobenku nasypeme na koláč.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C dorůžova, zhruba 35 až 45 minut.