Pepřenky z kapra
Recepty, RybySuroviny
- Suroviny na nasolení:
- cca 1,5 kg filetů z ryb (kapr, cejn, karas)
- sůl
- Nálev:
- 3 dl octa
- ¾ l vody
- 2 PL cukru
- 1 PL soli
- 8 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 ks bobkového listu
- Vše smícháme, necháme přejít varem a necháme vychladnout.
- Dohotovení:
- 6 ks cibulí
- cca 200 g sterilované zeleniny (používám Hradišťanku, Kyjovjanku, apod.)
- dle chuti feferonky
- čerstvě mletý pepř
- Finální nálev:
- 6 PL oleje
- 3 PL krystalového cukru
- 1,5 PL soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 dl vody
- 1 dl octa
- Vše smícháme a necháme přejít varem, necháme vychladnout.
Postup Pepřenky z kapra
Postup přípravy receptu
-
Očištěné ryby nafiletujeme, vložíme do sklenice, každou vrstvu filetů nasolíme. Necháme odležet cca 3 dny v chladničce. Sůl vytáhne z masa tekutiny a maso se zpevní. Po cca 3 dnech filety zbavíme soli důkladným propláchnutím pod studenou tekoucí vodou.
Propláchnuté filety vložíme do sklenice a zalijeme vychladlým nálevem na naložení. Necháme v chladničce odležet cca 4 – 5 dní podle velikosti filetů. Po cca 4–5 dnech působením octa kůstky ve filetech změknou nebo se rozpadnou. Filety vyjmeme ze sklenice, propláchneme vodou, odstraníme kůži. Jde to lehce. Pak filety nakrájíme na kostky či pásky. Cibuli nakrájíme na proužky, přelijeme vařící vodou a ochladíme studenou vodou. V míse smícháme nakrájené rybí filety s cibulí, sterilovanou zeleninou, dochutíme čerstvě pomletým pepřem.
Směs dáme do zavařovacích sklenic a zalijeme finálním nálevem. V chladničce necháme odležet další dva dny.