Pomalu pečená stehna s lepenicí

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

Na kachní stehna:
4 kachní stehna
sůl
kmín
voda na podlití stehen (cca 1 dl)
Na lepenici:
800 g brambor
400 g kyselého zelí
1 cibule
1 lžíce sádla (ne moc plná)
kmín
sůl
případně trošku cukru (dala jsem necelou rovnou lžíci)
podle potřeby buď zelná šťáva, voda z vařených brambor, několik lžic výpeku z kachny nebo trochu mléka

Postup přípravy receptu

  1. Kachní stehna: Do pekáčku s poklicí dáme osolená a okmínovaná stehna, trochu podlijeme, zaklopíme a dáme do trouby. Troubu zapneme na 10 minut na 200ºC, aby se stehýnka i pekáč brzy prohřály, pak teplotu snížíme na 120ºC a pečeme 3 hodiny. Odklopíme, zvýšíme teplotu na 220ºC a dopečeme do červena. Kdo nemá pekáček s víkem, přetáhne přes pekáč alobal. Kdo upeče kachní stehna večer předem, může ze studeného výpeku sebrat část sádla pod zelí a cibulku a pak dopéct maso jen na barvu.

  2. Lepenice: Oloupané brambory uvaříme s kmínem v osolené vodě. V kastrole na lžíci sádla osmažíme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme scezené a překrájené zelí, osolíme a podusíme s kmínem. Komu se zdá zelí moc kyselé, ten může malinko přisladit cukrem. Pro lepší chuť můžeme zelí podlít 2 lžícemi výpeku z kachny. Brambory slijeme, rozšťoucháme buď se scezenou vodou ze zelí (pokud není moc kyselé), nebo vodou z brambor, nebo trochou mléka na kaši a vmícháme do ní podušené zelí. Podáváme omaštěné výpekem z kachny a případně i posypané cibulí osmahnutou na druhé lžíci sádla (abych neměla jídlo příliš mastné, použila jsem na posypání lepenice koupenou hotovou smaženou cibulku). Každý si vybere způsob, který mu chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!