Pomalu pečená stehna s lepenicí
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- Na kachní stehna:
- 4 kachní stehna
- sůl
- kmín
- voda na podlití stehen (cca 1 dl)
- Na lepenici:
- 800 g brambor
- 400 g kyselého zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla (ne moc plná)
- kmín
- sůl
- případně trošku cukru (dala jsem necelou rovnou lžíci)
- podle potřeby buď zelná šťáva, voda z vařených brambor, několik lžic výpeku z kachny nebo trochu mléka
Postup Pomalu pečená stehna s lepenicí
Postup přípravy receptu
-
Kachní stehna: Do pekáčku s poklicí dáme osolená a okmínovaná stehna, trochu podlijeme, zaklopíme a dáme do trouby. Troubu zapneme na 10 minut na 200ºC, aby se stehýnka i pekáč brzy prohřály, pak teplotu snížíme na 120ºC a pečeme 3 hodiny. Odklopíme, zvýšíme teplotu na 220ºC a dopečeme do červena. Kdo nemá pekáček s víkem, přetáhne přes pekáč alobal. Kdo upeče kachní stehna večer předem, může ze studeného výpeku sebrat část sádla pod zelí a cibulku a pak dopéct maso jen na barvu.
Lepenice: Oloupané brambory uvaříme s kmínem v osolené vodě. V kastrole na lžíci sádla osmažíme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme scezené a překrájené zelí, osolíme a podusíme s kmínem. Komu se zdá zelí moc kyselé, ten může malinko přisladit cukrem. Pro lepší chuť můžeme zelí podlít 2 lžícemi výpeku z kachny. Brambory slijeme, rozšťoucháme buď se scezenou vodou ze zelí (pokud není moc kyselé), nebo vodou z brambor, nebo trochou mléka na kaši a vmícháme do ní podušené zelí. Podáváme omaštěné výpekem z kachny a případně i posypané cibulí osmahnutou na druhé lžíci sádla (abych neměla jídlo příliš mastné, použila jsem na posypání lepenice koupenou hotovou smaženou cibulku). Každý si vybere způsob, který mu chutná.