Broskvové řezy se smetanovožloutkovou krustou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g cukru moučky
- 200 g másla (Hery)
- 2 vejce
- Na krém:
- 1 větší kompot broskví
- 2 vanilkové pudinky
- sirup z kompotu
- voda
- Poleva:
- 4 vejce
- 130 g cukru krystal
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup Broskvové řezy se smetanovožloutkovou krustou
Postup přípravy receptu
-
Máslo (Heru) nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na plátky.
Přidejte prosátou mouku, cukr, vejce a vypracujte těsto.
Těsto rozválejte - rozmačkejte - na plech s vyšším okrajem (cca 25x40 cm), vyložený pečícím papírem nebo postříkaný sprejem s olejem.
Na těsto rozložte pokrájené ovoce.
Sirup z kompotu, který vám zbyl po okapání broskví, doplňte na 750 ml vodou a uvařte vanilkový pudink.
Ještě horkou hmotu rozetřete na ovoce.
Plech dejte do trouby a pečte asi 35 minut při teplotě 175°C.
Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny a přidejte zakysanou smetanu.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do žloutkové pěny.
Rozetřete na upečený koláč a pečte ještě asi 15-20 minut, pokud povrch nezrůžoví.