Bramborový salát ze špagetové dýně
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- špagetová dýně
- červená cibule
- sterilované okurky
- sterilovaný hrášek
- sterilovaná kukuřice
- červená paprika čerstvá nebo sterilovaná
- celer čerstvý nebo sterilovaný
- mrkev
- jablko
- vejce
- sojová majonéza (sojanéza)
- hořčice
- sůl
- pepř
- cukr
- čerstvá zelená petrželka
Postup Bramborový salát ze špagetové dýně
Postup přípravy receptu
-
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180 °C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je asi 30 min.
Upečenou dýni pomocí vidličky vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí. Dýňové špagety trochu překrájíme, přendáme do mísy a necháme zcela vychladnout. Poté promícháme s ostatními surovinami, které běžně používáme na bramborový salát.
Zde uvádím naši oblíbenou mnohozeleninovou variantu: Okurky slijeme (lák si schováme) a nahrubo nastrouháme. Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme a uvaříme doměkka v láku z okurek. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme. Vše přidáme k dýni a zalijeme dresinkem připraveným ze sojanézy, hořčice, soli, cukru a pepře. Důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí. Pokud to vydržíme, necháme do druhého dne rozležet v chladu. Před podáváním zdobíme petrželkou a proužky papriky.