Bramborový salát s pečenými paprikami
Recepty, SalátySuroviny
- 1 kg barevných paprik
- 900 g salátových brambor
- 3 palice česneku
- 100 ml majolky
- 2 lžíce kysané smetany
- troška soli
- jarní cibulka na ozdobu
Postup Bramborový salát s pečenými paprikami
Postup přípravy receptu
-
Omyté a očištěné (ale neloupané) brambory uvařte v mírně slané vodě.
Rozehřejte si troubu na 200°C.
Papriky omyjte, osušte papírovým ubrouskem a potřete olivovým olejem (na každou papriku tak 1 lžičku oleje).
Palicím česneku zkrojte vršky tak, až se odhalí všechny stroužky, pokapejte půl lžičkou olivového oleje, zabalte do alobalu.
Dejte péct česnek společně s paprikami.
Po 25 minutách vyndejte papriky a dejte je zapařit do velké nádoby pod poklici – tím by se měla jejich slupka ještě více uvolnit. Pak je zbavte semínek a opatrně oloupejte slupku. Všechny papriky nakrájejte na tenké nudličky.
Uvařené brambory slijte a nakrájejte na malé kousky (loupat není třeba).
Ve velké míse smíchejte brambory s paprikami.
Jakmile je upečený i česnek (cca 30 minut po paprikách), vymáčkněte jej ze slupky do vyšší nádoby. Přidejte 100 ml majonézy a 2 lžíce zakysané smetany. Ponorným mixérem vyšlehejte vše v hladkou zálivku.
Zálivku opatrně přimíchejte k bramborovému salátu. Podle chuti můžete trošku přisolit, nebo doladit čerstvě namletým pepřem. Dozdobte jemně nasekanou jarní cibulkou. Podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři na lůžku z polníčku (pokapaného troškou olivového oleje).