Bramborový salát s pečenými paprikami

Recepty, Saláty

Suroviny

1 kg barevných paprik
900 g salátových brambor
3 palice česneku
100 ml majolky
2 lžíce kysané smetany
troška soli
jarní cibulka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a očištěné (ale neloupané) brambory uvařte v mírně slané vodě.

  2. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  3. Papriky omyjte, osušte papírovým ubrouskem a potřete olivovým olejem (na každou papriku tak 1 lžičku oleje).

  4. Palicím česneku zkrojte vršky tak, až se odhalí všechny stroužky, pokapejte půl lžičkou olivového oleje, zabalte do alobalu.

  5. Dejte péct česnek společně s paprikami.

  6. Po 25 minutách vyndejte papriky a dejte je zapařit do velké nádoby pod poklici – tím by se měla jejich slupka ještě více uvolnit. Pak je zbavte semínek a opatrně oloupejte slupku. Všechny papriky nakrájejte na tenké nudličky.

  7. Uvařené brambory slijte a nakrájejte na malé kousky (loupat není třeba).

  8. Ve velké míse smíchejte brambory s paprikami.

  9. Jakmile je upečený i česnek (cca 30 minut po paprikách), vymáčkněte jej ze slupky do vyšší nádoby. Přidejte 100 ml majonézy a 2 lžíce zakysané smetany. Ponorným mixérem vyšlehejte vše v hladkou zálivku.

  10. Zálivku opatrně přimíchejte k bramborovému salátu. Podle chuti můžete trošku přisolit, nebo doladit čerstvě namletým pepřem. Dozdobte jemně nasekanou jarní cibulkou. Podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři na lůžku z polníčku (pokapaného troškou olivového oleje).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!