Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
Recepty, PřílohySuroviny
- Na knedlíky:
- 500 g den předem vařených brambor
- sůl
- 30 g
- solamylu
- zhruba 50 g hrubé mouky
- 50 g hrubé krupice nebo dětské krupičky
- 4 ks uvařených a oloupaných vajec
- Na omáčku:
- zhruba 40 g másla nebo oleje
- 60 g hladké mouky
- zhruba 750 ml mléka
- 100 - 150 ml sladké 12% smetany
- kopr naložený v soli nebo čerstvý
- trochu soli
Postup Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Knedlíky: Brambory jemně nastrouháme, přidáme solamyl, sůl a mouku s krupicí dle potřeby - záleží, jaké máme brambory, až nám vznikne středně tuhé těsto. Dělala jsem těsto bez vajíčka, ale můžeme ho přidat a dát malinko více mouky a krupice. Těsto rozdělíme na 4 díly, uděláme placičky a do těsta zabalíme vařená vajíčka, pořádně umačkáme. Vaříme v páře zhruba 18 minut. Použila jsem větší hrnec a úplně rozevřený pařáček na ohřívaní knedlíků. Knedlíky před vařením doporučuji zespod mírně přetřít olejem, aby se nám moc nepřilepily. Uvařené vyjmeme a podáváme rozkrojené.
Omáčka: Z tuku a mouky si připravíme světlejší jíšku, tu zalijeme mlékem a za stálého prošlehávání metličkou přivedeme k varu. Přidáme kopr nakládaný v soli a necháme mírně provářet za občasného promíchání minimálně 20 minut, přidáme smetanu a ještě krátce provaříme. Nedochucuji už ničím, kopru si dáme tolik, aby omáčka nebyla moc slaná. Můžeme použít čerstvý kopr a omáčku si osolíme.