Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou

Recepty, Přílohy

Suroviny

Na knedlíky:
500 g den předem vařených brambor
sůl
30 g
solamylu
zhruba 50 g hrubé mouky
50 g hrubé krupice nebo dětské krupičky
4 ks uvařených a oloupaných vajec
Na omáčku:
zhruba 40 g másla nebo oleje
60 g hladké mouky
zhruba 750 ml mléka
100 - 150 ml sladké 12% smetany
kopr naložený v soli nebo čerstvý
trochu soli

Postup přípravy receptu

  1. Knedlíky: Brambory jemně nastrouháme, přidáme solamyl, sůl a mouku s krupicí dle potřeby - záleží, jaké máme brambory, až nám vznikne středně tuhé těsto. Dělala jsem těsto bez vajíčka, ale můžeme ho přidat a dát malinko více mouky a krupice. Těsto rozdělíme na 4 díly, uděláme placičky a do těsta zabalíme vařená vajíčka, pořádně umačkáme. Vaříme v páře zhruba 18 minut. Použila jsem větší hrnec a úplně rozevřený pařáček na ohřívaní knedlíků. Knedlíky před vařením doporučuji zespod mírně přetřít olejem, aby se nám moc nepřilepily. Uvařené vyjmeme a podáváme rozkrojené.

  2. Omáčka: Z tuku a mouky si připravíme světlejší jíšku, tu zalijeme mlékem a za stálého prošlehávání metličkou přivedeme k varu. Přidáme kopr nakládaný v soli a necháme mírně provářet za občasného promíchání minimálně 20 minut, přidáme smetanu a ještě krátce provaříme. Nedochucuji už ničím, kopru si dáme tolik, aby omáčka nebyla moc slaná. Můžeme použít čerstvý kopr a omáčku si osolíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!