Bramborový a jablečný koláč
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1 listové těsto nebo křehké
- 5 větších vařených brambor ve slupce
- 3 šťavnatá jablka
- 1-2 červené cibule
- cca 20 dkg sýra raclette (když ho nahradit, tak blaťáckým zlatem)
- 6 plátků tyrolského špeku
- 1/2 červené papriky (kapie)
- 1 kysaná smetana (creme fraiche)
- 2 větší čerstvá vejce
- špetka bylinkové soli
- sůl
- pepř
- tymián
Postup Bramborový a jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami do misky.
Opepříme, ale zatím nesolíme.
K bramborám přidáme oloupanou a na klínky nakrájenou červenou cibuli a jablka pokrájená na drobnější kostičky i se slupkou.
Promícháme a do směsi vhodíme i kostičky raclettového sýra, nakrájeného tyrolského špeku a droboučké kostičky červené papriky. Zamícháme, osolíme a přidáme pro chuť a vůni trochu tymiánových lístečků. Nesmíme zapomenout, že poměrně dost soli dodá i uzenina, tak se solí raději opatrně.
Když je směs promíchaná a ochucená, tak ji můžeme přemístit do koláčové formy, kterou jsme předem vyložili těstem. Buď si připravíme domácí křehké těsto nebo použijeme těsto listové.
Směs na těsto dobře rozprostřeme, lehce přitlačíme a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou s vejci a bylinkovou solí.
Formu s koláčem vkládáme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut v horkovzdušné troubě. Pokud ji nemáte, tak pečte tak dlouho, dokud povrch nebude krásně zlatý.
Před podáváním necháme koláč mírně vychladnout, aby šel dobře krájet. Horký sýr totiž dělá velkou neplechu a porce koláče by za horka byly nevzhledné.