Bramborové roládky s uzeným

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Těsto:
4 vařené brambory z předešlého dne
1/2 hrnku hrubé mouky
1/2 hrnku krupičky
3/4 hrnku ovesných vloček nebo vařené pohanky
1 vejce
2 dkg másla- změklého
sůl
Náplň:
30-40 dkg uzeného ze žebírek či kříže
1 velká cibule či pórek (kdo nerad cibuli)
1 velká lžíce sádla
pepř, sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Na pánev dáme rozehřát sádlo a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Uzené maso pokrájíme na malé kousky a jakmile začne cibule zlátnout, přidáme uzené a pepř.

  2. Oloupané brambory nastrouháme na malých slzách, přidáme ostatní ingredience. Pokud se zdá těsto řidší, přidáme hrubou mouku. Těsto musí být pevné. Vytvoříme váleček přibližně 8 cm vysoký a 10 cm široký. Pomoučíme vál a těsto nakrájíme na cca 7 mm plátky, rozložíme je po válu, trošku upravíme tvar a klademe na ně náplň bez omastku, ten nakloněním přesuneme ze směsi na opačný konec pánve. Rozdělíme celou směs na placičky a srolujeme všechny do roládiček. Boční konce zmáčkneme a přimáčkneme k těstu. Vkládáme do vařící se vody bez poklice. Jakmile vyplavou, převrátíme je a necháme ještě asi 4 minuty vařit. Pak vyndáme.

  3. Podáváme je buď se zelím, vařeným ve vodě z uzeného, se špenátem se smetanou, pomaštěné výpekem a posypané smaženou cibulkou nebo jen pomaštěné sádlem a s kompotem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!