Bramborové noky/šišky se zelím
Recepty, PřílohySuroviny
- 800 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
- 300 g kysaného zelí, řádně vymačkané
- 2 vejce
- 150 g hrubé mouky + dle dále potřeby
- sůl
- drcený kmín
- sádlo na osmažení
Postup Bramborové noky/šišky se zelím
Postup přípravy receptu
-
Vařené, zchladlé, oloupané brambory (nejlépe moučné) nastrouháme na jemném struhadle nebo dobře rozmačkáme a dáme do mísy, kam přidáme i řádně vymačkané zelí, které překrájíme na malé kousky. Přidáme dvě vejce, osolíme dle chuti, dochutíme kmínem (pokud nechceme, nemusíme) a dobře promícháme. Přidáme mouku dle potřeby a vytvoříme trochu hutnější těsto, ze kterého tvoříme válečky, které pokrájíme na šišky (délka dle vlastní chuti). Hutnější těsto tvoříme proto, že zelí strukturu bramborových šišek naruší a kypřejší těsto by mělo snahu se rozvářet. Hodně záleží i na druhu brambor i mouky a na tom, zda jsme řádně vymačkali šťávu ze zelí.
Během přípravy noků/šišek dáme vařit vodu, abychom je vyválené pokrájené do vroucí vody hned naházeli a opatrně je ode dna podebrali. Přivedeme k varu a po vyplavání děrovanou naběračkou hned vyndali z vody. Doporučuji první šišku/nok uvařit na zkoušku samostatně. Tím nejlépe zjistíme, zda se nebudou rozvářet a jestli nemusíme přidat ještě trochu mouky.
Rozpálíme pánev s troškou sádla, šišky/noky na něm opečeme zprudka ze všech stran dozlatova a podáváme. Podáváme například k pečenému či uzenému masu se zelím, nebo posypeme škvarky.