Vepřová játra špikovaná slaninou, na smetaně

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

450 g vepřových jater vcelku
100 g špeku nakrájeného na delší špalíčky
200 g dýně Hokkaido nastrouhané nahrubo
100 g petržele nastrouhané nahrubo
100 g celeru nastrouhaného nahrubo
1 menší cibule nakrájená nadrobno
3 delší snítky rozmarýnu
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
400 ml vody nebo vývaru (použila jsem slepičí)
200 ml smetany (použila jsem 30% na šlehání)
1 lžíci hořčice
1 lžíci oleje
1 cm silný plátek másla
voda na naředění (podle potřeby)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Játra opláchneme, osušíme, pokud to půjde,tak odblaníme. Do jater delším úzkým nožem prořízneme otvory do kterých vsuneme špalíčky slaniny společně s rozmarýnem. Do každého otvoru jeden špalíček a jednu snítku. Vyčnívající části odřízneme a otvory v játrech zajistíme párátkem.

  2. Odřezky rozmarýnu dáme společně s pepřem a novým kořením do vajíčka na čaj a odřezky slaniny nakrájíme na drobné kostičky.

  3. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vložíme játra a necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Poté játra vytáhneme, do výpeku dáme kostičky slaniny a necháme osmahnout. Přidáme všechnu nastrouhanou a nakrájenou zeleninu a cca 5 minut restujeme.

  4. Na orestovanou zeleninu vložíme játra, podlijeme vývarem, přidáme koření ve vajíčku na čaj a pod pokličkou za občasného promíchání a otočení jater dusíme přibližně 40minut doměkka. Když z jater po vpichu vidličkou nevytéká krvavá šťáva, maso z hrnce vyjmeme a uchováme v teple.

  5. Do hrnce k zelenině přidáme hořčici, smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou omáčku. Podle potřeby osolíme, pokud je omáčka hodně hustá naředíme trochou vody a necháme 2minuty provařit.

  6. Játra nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!