Vepřová játra špikovaná slaninou, na smetaně
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 450 g vepřových jater vcelku
- 100 g špeku nakrájeného na delší špalíčky
- 200 g dýně Hokkaido nastrouhané nahrubo
- 100 g petržele nastrouhané nahrubo
- 100 g celeru nastrouhaného nahrubo
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno
- 3 delší snítky rozmarýnu
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 400 ml vody nebo vývaru (použila jsem slepičí)
- 200 ml smetany (použila jsem 30% na šlehání)
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci oleje
- 1 cm silný plátek másla
- voda na naředění (podle potřeby)
- sůl
Postup Vepřová játra špikovaná slaninou, na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Játra opláchneme, osušíme, pokud to půjde,tak odblaníme. Do jater delším úzkým nožem prořízneme otvory do kterých vsuneme špalíčky slaniny společně s rozmarýnem. Do každého otvoru jeden špalíček a jednu snítku. Vyčnívající části odřízneme a otvory v játrech zajistíme párátkem.
Odřezky rozmarýnu dáme společně s pepřem a novým kořením do vajíčka na čaj a odřezky slaniny nakrájíme na drobné kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vložíme játra a necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Poté játra vytáhneme, do výpeku dáme kostičky slaniny a necháme osmahnout. Přidáme všechnu nastrouhanou a nakrájenou zeleninu a cca 5 minut restujeme.
Na orestovanou zeleninu vložíme játra, podlijeme vývarem, přidáme koření ve vajíčku na čaj a pod pokličkou za občasného promíchání a otočení jater dusíme přibližně 40minut doměkka. Když z jater po vpichu vidličkou nevytéká krvavá šťáva, maso z hrnce vyjmeme a uchováme v teple.
Do hrnce k zelenině přidáme hořčici, smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou omáčku. Podle potřeby osolíme, pokud je omáčka hodně hustá naředíme trochou vody a necháme 2minuty provařit.
Játra nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a knedlíkem.