Malinový cheesecake s bílou čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 140 g čokoládových sušenek DERBY
- 60 g drcených mandlí
- 60 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- Náplň:
- 200 g Mascarpone
- 200 g Ricotty
- 150 g sýru Buko
- 4 lžíce kysané smetany
- 80 g cukr krupice
- 3 vejce
- 200 g bílé čokolády
- Dozdobení:
- 250 ml vody
- 2 lžíce cukru
- červené dortové želé Dr.Oetker
- maliny
Postup Malinový cheesecake s bílou čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Korpus:Sušenky s mandlemi rozmixujeme (já použila mandle mleté a sušenky v sáčku umlátila paličkou:)), přidáme máslo a mléko a smícháme do konzistence drobenky. Pokud by se drobila, přidáme ještě trochu mléka, nakonec zapracujeme sirup. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem a sušenkovou směs rovnoměrně vmačkáme po celé ploše formy (můžeme rozprostřít i do stran - cca 1 cm vysoko). Dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na cca 180 stupňů. Korpus po upečení necháme vychladnout.
Náplň:V míse si rozetřeme cukr s mascarpone, ricottou, Bukem a kysanou smetanou a přidáme vejce, které pořádně rozmícháme do směsi.
Ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě si rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme do směsi. Pokud rozpouštíme v mikrovlnce, doporučuji hlídat a rozpuštět postupně, aby nezhrudkovatěla. Na vychladlý korpus nalijeme směs, uhladíme a dáme péct do trouby, vyhřátou na 160 stupňů, cca 45 - 50 minut. Troubu se snažíme po dobu pečení neotvírat:) Cheesecake by měl být po vytažení z trouby na krajích pevný, ale ve středu ještě stále rosolovitý (ne tekutý!!!), po mírném zatřesení s formou by se střed měl ještě mírně klepat. Pokud se zdá být střed ještě tekutý, vrátíme do trouby a chvíli ještě pečeme. Správně by se měl cheesecake péct ve vodní lázni, ale bohužel i po obalení dortové formy alobalem se může stát, že voda do formy zateče a dort zničí, proto peču tak, že dort dám na mřížku a těsně pod ní dám hluboký plech s vařící vodou. Pokud ale chcete dodržet postup vodní lázně, tak formu pořádně obalíme alobalem, dáme do pekáče a zalijeme vařící vodou tak, aby voda dosahovala do 2/3 formy.
Po upečení necháme vychladnout. Maliny necháme rozmrznout, já použila mikrovlnu - režim rozmražování. Maliny jsem nechala ještě trochu studené! Dle návodu připravíme želé a ještě vařící směsí zalijeme maliny, důkladně promícháme a pomalu vlijeme na cheesecake. Tím, že maliny byly ještě studené, mírně ochladily želé, které začalo rychle tuhnout, tudíž se šťáva nestihla do náplně vsáknout a nerozlila se do stran po obvodu dortové formy.
Celý dort dáme nejlépe přes noc vychladit do ledničky (ale u nás stačily i 2 hodinky:D), před podáváním nožem opatrně oddělíme od boků formy, odstraníme pečící papír (já si ho na kraji natrhnu a pomalu ho středem dortu roztrhávám a sloupávám, nehrozí pak, že se cheesecake zlomí). A pak už můžeme jen ochutnat:)