Bramborové knedlíky s uzenou směsí
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Těsto:
- 750 g oloupaných vařených brambor ve slupce
- cca 300 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- hrubá mouka nebo solamyl na podsypání
- Náplň:
- 2 velké cibule
- 2-3 stroužky česneku
- sádlo
- cca 500 g uzeného masa (plec, krkovice, rolka...)
- pepř
- sůl
Postup Bramborové knedlíky s uzenou směsí
Postup přípravy receptu
-
Vařené oloupané brambory nastrouháme najemno do mísy, osolíme, přidáme vejce, mouku a dobře promícháme. Mouky dáme tolik, abychom vytvořili vláčné tvárné těsto, se kterým se bude dobře pracovat.
Oloupané cibule pokrájíme najemno a na sádle osmažíme dozlatova. Ke konci smažení přidáme česnek, který necháme rozvonět, přisypeme mleté nebo jemně pokrájené uzené maso, dle chuti osolíme, opepříme a pod poklicí krátce podusíme. Poté odstavíme, odklopíme a necháme zchladnout. Smažíme na sádle, ne na oleji, aby po zchladnutí směs držela pohromadě a nedrobila se.
Směsí plníme bramborové knedlíky tak, že z těsta vytvoříme kuličku, kterou na pomoučněném stole zploštíme, do středu dáme uzenou směs a knedlík opatrně pevně uzavřeme.
Takto připravené knedlíky dáme do vroucí osolené vody, opatrně podebereme ode dna, aby se nepřilepily a po vyplavání k hladině vaříme cca 5-7 minut, dle velikosti knedlíků. Pak je cedníkem vyndáme z vroucí vody do mísy, pokapeme rozpuštěným sádlem, aby se neslepily.
Podáváme se špenátem, dušeným nebo kysaným zelím, dušenou řepou... nebo je můžeme posypat dozlatova osmaženou cibulkou, případně i zbylou cibulovo-uzenou směsí.