Hovězí plátky v pikantní omáčce
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězího masa
- 200 g gazdovské slaniny
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 pl oleje
- 4 pl kremžské hořčice
- 1 kostka hovězího bujónu
- 250 ml sladké smetany
- 1 slabší pl hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
Postup Hovězí plátky v pikantní omáčce
Postup přípravy receptu
-
Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a slaninu na větší kostky.
Maso naklepeme, nařízneme na okrajích, mírně osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme hořčicí.
Do papiňáku dáme osmahnout slaninu, po 5 minutách přidáme cibuli a restujeme 10 minut.
Mezitím si dáme na pánvici do rozehřátého oleje z obou stran orestovat připravené plátky masa, které pak vložíme do papiňáku na slaninovo-cibulový základ.
Do výpeku po masu na pánev přidáme zbytek hořčice, mírně ji zarestujeme, zalijeme 200 ml vody, přidáme rozdrobený bujón a necháme 2 minuty provařit. Pak provařenou šťávu vlijeme na maso, přidáme mrkev, vše promícháme, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni vaříme 25 minut. Po ochlazení a otevření hrnce vyzkoušíme, je-li maso měkké, jestli ano, maso odložíme bokem a šťávu vydusíme na tuk.
Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, přilijeme k vydušené šťávě a za stálého míchání provařujeme 10 minut.
Pak vložíme maso, necháme prohřát a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže i knedlík.