Bramborová vánočka - vláčná
Recepty, MoučníkySuroviny
- 80 g másla - rozehřátého
- sůl - půl malé lžičky
- 500 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutku
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks bílku na potření před pečením
- 200 g vařených brambor - jemně nastrouhaných
- 70 g cukru krupice
- Kvásek:
- 1,5 dl mléko
- 30 g droždí
- 1 lžička cukr krupice
- Na dochucení:
- rozinky máčené v rumu
- mandle
- citronová kůra
- kandované ovoce
- anýz nebo badyán
Postup Bramborová vánočka - vláčná
Postup přípravy receptu
-
Do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít kvásek. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi)... a promícháme. Pak přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
Těsto pak rozdělíme na prameny (většinou 9 ks), z nichž upleteme vánočku, kterou necháme opět v teple a na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu (180°C) asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme cca 30 minut - dozlatova (vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí se lepit).