Bramborová vánočka - vláčná

Recepty, Moučníky

Suroviny

80 g másla - rozehřátého
sůl - půl malé lžičky
500 g hladké mouky
1 ks vejce
1 ks žloutku
1 ks vanilkového cukru
1 ks bílku na potření před pečením
200 g vařených brambor - jemně nastrouhaných
70 g cukru krupice
Kvásek:
1,5 dl mléko
30 g droždí
1 lžička cukr krupice
Na dochucení:
rozinky máčené v rumu
mandle
citronová kůra
kandované ovoce
anýz nebo badyán

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít kvásek. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi)... a promícháme. Pak přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.

  2. Těsto pak rozdělíme na prameny (většinou 9 ks), z nichž upleteme vánočku, kterou necháme opět v teple a na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu (180°C) asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme cca 30 minut - dozlatova (vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí se lepit).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!