Bramborová kaše nastavovaná pohankou

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

500 g brambor nejlépe typu C
150 -200 ml smetany
80 g másla
100 ml (odměrkou) pohanky
200 ml vroucí vody
sůl
1-2 stroužky česneku
půl lžíce sušené majoránky
k podávání smažená cibulka

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku propláchneme, dáme do uzavíratelné misky a zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody. Přiklopíme, zabalíme do utěrky a uložíme pod peřinu (polštář, deku) cca na 15-20 minut. Pokud není všechna voda vstřebaná, necháme ještě pár minut zakryté. Pohanku není potřeba vařit, zachová si tak zdravé živiny.

  2. Brambory škrabkou očištěné, nakrájené a omyté uvaříme doměkka. Slijeme vodu, šťouchadlem je důkladně rozšťoucháme dohladka a zapracujeme k nim máslo pokojové teploty. Po částech přiléváme teplou smetanu a šťouchadlem našleháme. Přidáme změklou pohanku, sůl, prolisovaný česnek, promnutou majoránku a dobře promícháme.

  3. Podáváme např. s vejcem a uzeninou nebo jako přílohu k pečenému masu či rybám. Na talíři omastíme dle chuti rozpuštěným sádlem (nebo máslem), posypeme smaženou cibulkou a nezapomeneme na zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!