Bramborová kaše nastavovaná pohankou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 500 g brambor nejlépe typu C
- 150 -200 ml smetany
- 80 g másla
- 100 ml (odměrkou) pohanky
- 200 ml vroucí vody
- sůl
- 1-2 stroužky česneku
- půl lžíce sušené majoránky
- k podávání smažená cibulka
Postup Bramborová kaše nastavovaná pohankou
Postup přípravy receptu
-
Pohanku propláchneme, dáme do uzavíratelné misky a zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody. Přiklopíme, zabalíme do utěrky a uložíme pod peřinu (polštář, deku) cca na 15-20 minut. Pokud není všechna voda vstřebaná, necháme ještě pár minut zakryté. Pohanku není potřeba vařit, zachová si tak zdravé živiny.
Brambory škrabkou očištěné, nakrájené a omyté uvaříme doměkka. Slijeme vodu, šťouchadlem je důkladně rozšťoucháme dohladka a zapracujeme k nim máslo pokojové teploty. Po částech přiléváme teplou smetanu a šťouchadlem našleháme. Přidáme změklou pohanku, sůl, prolisovaný česnek, promnutou majoránku a dobře promícháme.
Podáváme např. s vejcem a uzeninou nebo jako přílohu k pečenému masu či rybám. Na talíři omastíme dle chuti rozpuštěným sádlem (nebo máslem), posypeme smaženou cibulkou a nezapomeneme na zeleninový salát.