Bramboráky se zelnou směsí
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Bramboráky:
- cca 1,5 kg brambor - oloupaných, nastrouhaných
- 3 vejce
- česnek dle chuti, klidně celá palička
- cca 1 lžíce majoránky, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- 250 g gothaje, jemně pokrájeného - lze vynechat
- hladká mouka dle potřeby
- olej na smažení
- Zelná směs:
- 500 g kysaného zelí, okapaného
- 250 g uzeného masa (plec, krkovice...)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- cca 2 lžíce cukru krupice, dle kyselosti zelí
- olej
Postup Bramboráky se zelnou směsí
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a sůl dle chuti, jemně pokrájený gothaj (můžeme vynechat) a vše dobře promícháme. Směs dle potřeby zahustíme hladkou moukou na potřebnou středně tuhou kašovitou konzistenci, ze které budeme odebírat a smažit malé nebo větší bramboráky na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a dokřupava.
Během smažení bramboráků připravíme směs z kysaného zelí: cibule pokrájíme a na oleji osmažíme dorůžova. Pak přidáme pokrájené uzené maso (plec, rolka, krkovička..), opepříme a dále společně smažíme. Nakonec necháme krátce osmažit a provonět nasekaný česnek, přisypeme okapané zelí, které osolíme, osladíme, promícháme, vše zaklopíme a dusíme doměkka (na skus) za občasného promíchání. Podlévat není většinou třeba, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávy na podušení dostatek, ale pokud je třeba, pár lžic vody přidat můžeme.
Smažené bramboráky podáváme se zelnou směsí buď tak, že velké bramboráky naplníme a přehneme nebo malé naskládáme na talíř s kopečkem zelné směsi.