Fíkovo-ostružinový podzimní koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 1,5 hrnku mandlí
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 7 velkých (medjoul) měkkých datlí
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 - 3 lžíce kvalitního (ideálně fairtrade) kakaa
- Krém:
- 200 g (bio)tofu natural
- 3/4 hrnku kešu ořechů
- šťáva z 1 velkého citrónu
- 3/4 hrnku mandlového mléka
- semínka z vanilkového lusku
- 400 ml kokosového mléka skladovaná nejméně 4 hodiny v lednici - vyberte takové mléko, které dobře tuhne (doporučuji zn. Albert Quality)
- javorový sirup nebo jiné sladidlo
- 7 zralých fíků
- 250 g ostružin
- opražené lískové ořechy
Postup Fíkovo-ostružinový podzimní koláč
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si formu na koláč s vyndávacím dnem.
Mandle (můžete použít natural nebo lehce opražené) a kokos vložte do mixéru (typu sekáček - foodprocessor) a rozmixujte na jemnou moučku.
Přidejte kokosový olej a kakao a párkrát zapulzujte mixérem. Nakonec přidejte datle (nezapomeňte z nich vyndat pecku!).
Pokud nejsou vaše datle měkké, doporučuji je před přípravou krátce namočit do horké vody.
Opět zapněte mixér a vše rozmixujte do jemně lepivé hmoty. Přendejte do formy na koláč a co nejlépe do ní těsto vtlačte. Snažte se ho opravdu utěsnit, aby se po upečení korpus nedrobil.
Vložte do trouby a pečte 10 - 15 minut. Bedlivě korpus sledujte, aby se nepřipálil! Poznáte to tak, že začne příliš hnědnout na vyvýšených krajích.
Řiďte se také čichem. Když to voní pěkně, koláč vyndejte, protože hrozí, že se z libé vůně brzy stane spálenina. Korpus nechte chladnout na lince a připravte krém.