Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor
Recepty, PřílohyPostup Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor
Postup přípravy receptu
-
Brambory rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu uvaříme ve slupce (nejlépe den předem), oloupeme a necháme úplně vychladnout. Druhý den druhou polovinu brambor oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme.
Pak je zavážeme do čistého pevného plátna a vymačkáme z nich co nejvíc tekutiny, kterou zachytíme.
Uvařené studené brambory nastrouháme najemno, přidáme vyždímané syrové brambory, slijeme tekutinu a přidáme usazený čistý škrob a ještě lžíci sušeného Solamylu. Pak vklepneme vejce, osolíme a zpracujeme těsto. Pokud se příliš matlá a nelze uválet knedlíky, zahustíme dle potřeby hladkou moukou, ale nedáváme jí moc, aby knedlíky nebyly tvrdé.
Utvoříme koule, obalíme je ještě v mouce a vaříme nejlépe v páře asi 12 - 15 minut.
U nás se tradičně tyto knedlíky dělají k pečené huse nebo kachně a kysanému zelí.