Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 kg bok z divočáka (s kostí)
- 1 ks střední cibule
- 3 stroužky česnek
- 1 lžička kmín
- 1 lžíce lesní med
- 4 kuličky jalovec
- 6 kuliček nové koření
- 2 ks bobkový list
- 8 kuliček celý pepř
- 1 l světlé pivo 12° (já používám Kozla)
- Sádlo
- Sůl
- Pepř
Postup Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Bok naříznu zespoda podél žeber. Ze zhora udělám do povrchu několik zářezů do kříže pro lepší prostup tepla do masa.
Do pekáče vsypu na sádlo nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Na to položím nasolený medem potřený bok kostmi vzhůru. Zasypu kmínem, cibulí a česnekem a přidám koření kolem boku.
Podliji ½ l piva, přikryji pekáč poklicí nebo druhým pekáčem a vložím do trouby vyhřáté na 100°C. V troubě ponechám cca 3 hodiny.
Po třech hodinách z masa opatrně vyndám kosti a pak bok v pekáči otočím pokmínuji, podliji zbytkem piva zakryji a nechám další hodinu. Po hodině maso odkryji. Zvýším teplotu v troubě na 200°C a nechám dopéci na křupavou kůrčičku zhruba 15 -20 min.
Maso vyndám z trouby, naporcuji a podávám polité scezeným výpekem se zelím a knedlíkem nebo s křenem a pečivem.