Hovězí karbanátky se sýrovým máslem a řapíkatým celerem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 650 g mletého hovězího masa
- 180 g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- 2 PL sezamových semínek
- 180 g másla
- 1/2 řapíkatého celeru
- bylinky na ozdobu
- olej na smažení
Postup Hovězí karbanátky se sýrovým máslem a řapíkatým celerem
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme nahrubo nastrouhaný řapíkatý celer a důkladně vše prohněteme. Při solení myslíme na to, že se maso později rozleží a po upečení se chuť koření i soli zvýrazní.
Navlhčenýma rukama pak tvarujeme placičky nebo kouličky a poté je lehce obalíme v sezamu a dáme odležet na 30 minut do ledničky.
Nivu nebo jiný sýr s modrou plísní nastrouháme najemno a dáme do misky. Přidáme máslo pokrájené na kousky a vše utřeme do hladka. Ochucené máslo vložíme na potravinářskou folií a vytvoříme si z této směsi malý váleček. Zabalíme a necháme ztuhnout.
Placičky nebo kouličky z mletého masa pečeme buď zprudka na rozpáleném oleji na pánvi, nebo na grilovací mřížce z každé strany asi 5-6 minut.
Před servírováním vložíme na každý karbanátek kolečko vychlazeného nivového másla. Z obyčejných karbošů uděláme tak malou delikatesu.