Bohatý žebrák

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškotový korpus:
3 vejce
špetka soli
3 lžíce (nebo hrsti) cukru (jakýkoliv)
4 lžíce hladké mouky
půl skleničky pikantní marmelády (cca 7 lžiček)
smíchané s lžičkou kakaa
Dále:
pudinky - kokosový a kakaový
800 ml mléka
cukr (med, sladidlo)
100-150 g mandlí (plátky)

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme bílky od žloutků, vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli, postupně do něj zašleháme cukr, pak po jednom žloutky a nakonec mouku. Jde o základní recept na tzv. moravský cvíboch, je v něm zpravidla stejný počet hrstí cukru jako vajec a o hrst více mouky, ale poměr není nijak striktní. Kypřící prášek není potřeba a je vhodný jak na dorty a koláče, tak na roládu. Hádám, že něco podobného mají i ženy v Čechách. Oficiálně jde o piškotové těsto. Kulatou pečící formu vyložíme pečícím papírem, rozetřeme do ní těsto, po lžičkách do něj upustíme kousky marmeládové směsi a pečeme do zhnědnutí (max. 15 minut 180°C). Upečené vyklopíme na prkénko a formu vymažeme trochou tuku nebo oleje (nesypeme, budeme tam lít pudink).

  2. Podle návodu na sáčku svaříme kakaový pudink s mlékem, sladíme podle chuti (2 lžíce cukru). Nalijeme do formy a položíme na něj upečený korpus. Lehce vmáčkneme do pudinku. Pak svaříme stejně tak i kokosový pudink a nalijeme na korpus.

  3. Necháme zatuhnout (nemusí být v lednici, stačí chvíli na okně) a vyklopíme na talíř. Bohatě posypeme a dozdobíme křupavými plátky mandlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!