Bochník plný semínek
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Suroviny na 1 bochník:
- 120 g pohanky
- hrst lněných semínek (vcelku)
- hrst lněných semínek (drcených)
- hrst slunečnicových semínek
- hrst arašídů
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky soli
Postup Bochník plný semínek
Postup přípravy receptu
-
Veškeré suroviny (mimo drceného lněného semínka) nejprve několikrát na sítku propláchneme a pak necháme cca 2 hodiny namáčet.
Po této dob ještě jednou propláchneme, umístíme do zapékací misky, ochutíme solí a kokosovým olejem a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Takto necháme máčet 12-24 hodin.
Druhý den vyhřejeme troubu na 200°C a pekáček do ní vložíme. Pečeme asi 45 minut, než povrch zezlátne a pak necháme vychladnout na balkoně.
Jelikož jsem nepoužila žádnou surovinu s obsahem lepku, musela jsem vynechat krok, který je v originále doporučen – tedy po 20 minutách bochník vyklopit a dopéct z druhé strany na plechu. Je sice takto jistě křupavější a chutnější, bohužel ten můj by po 20 minutách určitě nedržel pohromadě.
Jakmile je však chlebík bezpečně vychlazený, můžeme bez obav krájet na plátky. Nechte si chutnat! Originální znění receptu najdete zde:http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/, v českém podání jsem na něj narazila na blogu u Maškrtnice: http://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/. Mírně jsem si ho upravila – vynechala jsem psylium, které nemám a místo vloček jsem použila pohanku, aby byl recept stoprocentně bezlepkový.