Bochánky se zelím
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 250 gramů podušeného kysaného zelí
- 300-400 gramů hladké mouky
- 125 ml mléka
- 1/4 kostky droždí
- 1 vejce
- sůl
- kmín
- pepř
Postup Bochánky se zelím
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si dáme mléko v pokojové teplotě, vejce, přeložíme okapané zelí, osolíme, přidáme hladkou mouku, nadrobíme droždí a vše opepříme čerstvým pepřem a řádně okmínujeme.
Vypracujeme si těsto, nebo necháme pekárnu ať dělá do může. Nemělo by být úplně řídké, případně podle potřeb dosypáváme ještě mouku. Necháme kynout přibližně hodinu a čtvrt - měl by výrazně narůst jeho objem.
Na vál si nasypeme hladkou mouku, vyklopíme těsto a pomoučenýma rukama tvarujeme bochánky, šišky a všemožné další tvary, jaké nás napadnou. Hotová dílka ukládáme na pečící papír, silikon nebo vymazaný plech tak, aby mezi nimi byla trocha volného místa. Případně je ještě posypeme kmínem.
Připravený plech vložíme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme do zlatova při teplotě přibližně 200°C - čas pečení by měl být kolem půl hodiny. Jíst je můžeme teplé, ale za nadýmání autor receptu nezodpovídá.