Bílá vánoční zelňačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí
- 4 brambory
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 2 bobkové listy
- 7 kuliček celého pepře
- 7 kuliček nového koření
- 1 kelímek šlehačky
- 1 bílek
Postup Bílá vánoční zelňačka
Postup přípravy receptu
-
V hrnci necháme zesklovatět na másle na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Přidáme zelí i s nálevem.
Přidáme koření, bobkový list a vaříme za občasného míchání do změknutí zelí (doba vaření trvá půl až 3/4 hodiny).
Mezitím uvaříme zvlášť brambory, které jsme nakrájeli na malé kostičky. Brambory slijeme a přidáme do polévky.
Nakonec přilijeme smetanu, bílek, dochutíme solí, popř. pepřem, libečkem nebo jinou natí a povaříme společně ještě asi 5 minut.