Vepřový pörkölt s nokedli
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové plece
- 2 cibule
- 1 rajče
- 1 špičatá bílá paprika
- 1 červená paprika (menší)
- 1-2 stroužky česneku
- 1 PL sladké červené papriky
- pálivá paprika podle chuti
- 1-2 PL sádla
- Na nokedli:
- 2 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku vody
- 1/2 KL soli
Postup Vepřový pörkölt s nokedli
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, restujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi dl vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak, aby vznikala hustá šťáva.
Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.
Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu, sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete, jako já, použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.