Vepřový pörkölt s nokedli

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové plece
2 cibule
1 rajče
1 špičatá bílá paprika
1 červená paprika (menší)
1-2 stroužky česneku
1 PL sladké červené papriky
pálivá paprika podle chuti
1-2 PL sádla
Na nokedli:
2 vejce
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku vody
1/2 KL soli

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, restujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi dl vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak, aby vznikala hustá šťáva.

  2. Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.

  3. Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu, sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete, jako já, použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!