Bezlepkový vláčný moučník

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

5 vajec
2/3 hrnku třtinového cukru
1 hrnek bezlepkové mouky (použita směs od Adveni Bace-A-Cake)
1/2 hrnku rozpustného kakaa
1/2 hrnku dobrého hořkého kakaa
2 PL psyllia, nabobtnané v půlce hrnku vody
1 hrnek oleje
1 prášek do pečiva
vanilková esence (van. lusky naložené ve vodce)
Na provlhčení korpusu:
půl hrnku uvařené dobré kávy, smíchané s 1 PL rýžového sirupu
Na namazání:
1 sklenka oblíbené marmelády (použita višňová)
Na polevu:
250 ml kvalitní smetany
200 g čokolády na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, cukr, esenci, olej vyšleháme do pěny.

  2. Prosijeme mouku s práškem do pečiva a obě kakaa. Přisypeme k vaječné směsi a na malé obrátky dobře zapracujeme.

  3. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vystříkáme sprejem na pečení, nebo použijeme pečící papír.

  4. Těsto rovnoměrně nalijeme do formy, zarovnáme a dáme péct na 20 až 30 min. Po této době vyzkoušíme upečenost vpichem špejle.

  5. Mezitím, než se upeče korpus, dáme do kastrolku smetanu s rozlámanou čokoládou a necháme za občasného míchání pozvolna rozpustit. Jakmile se rozpustí, dáme stranou.

  6. Připravíme půl hrnku kávy, ve kterè dobře rozmícháme rýžový sirup.

  7. Upečený korpus jemně propícháme vidličkou a pomocí plastové lahvičky s víčkem, ve kterém jsou dírky, korpus důkladně provlhčíme.

  8. Následně hned rozetřeme pomocí špachtle marmeládu, zarovnáme až do krajů a polijeme připravenou polevou.

  9. Nyní už stačí vydržet aspoň do druhého dne, aby se moučník mohl v lednici důkladně rozležet. I poleva potřebuje trochu času na to, aby ztuhla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!