Bezlepkový velikonoční mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g bezlepkové mouky Nomix
- 165 ml vody
- 1 rozšlehané vejce
- 65 g cukru (včetně vanilkového)
- 50 g oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 13 g čerstvého droždí
- 2,5 g soli
- citron - strouhaná citrónová kůra
- cca 80 g rozinek a
- 70 g kandované citrusové kůry
- hrubě nasekané mandle
- hrst mandlových plátků na ozdobení
Postup Bezlepkový velikonoční mazanec
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto smícháme najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujeme až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidáváme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle.
Rozinky před použitím omyjeme a osušíme. Těsto necháme asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujeme bochánek.
Pro snadnější vytvarování lehce pomastíme desku kuchyňské linky a těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout asi 50 minut.
Před pečením povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170°C asi 35 minut. Máme-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjeme pečícím papírem.