Bezlepkové žloutkové cukroví z formiček (z receptáře naší prababičky)
Recepty, CukrovíPostup Bezlepkové žloutkové cukroví z formiček (z receptáře naší prababičky)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve důkladně vymažeme suché (!) formičky máslem. Zkusila jsem olej, sádlo, ztužený tuk i Heru, ale nejlépe jdou opravdu vyklápět z másla“, doporučuje autorka receptu.
Vymazané formičky připravíme na plech. Množství těsta je asi na 60 kusů menších formiček.
V míse vyšleháme cukr, vejce a žloutky do husté pěny asi 8 minut elektrickým šlehačem.
Do připravených formiček dáváme lžičkou těsto, nijak jej neroztíráme, samo se ve formičce rozlije. Neplníme je až po okraj, těsto se totiž vyfoukne a mohlo by vytéct.
Dáme plech s formičkami do trouby vyhřáté na 80° C a při této teplotě sušíme zhruba 40 minut.
Před podáváním je klidně můžete ozdobit šlehačkou, protože pak vlastně chutnají jako pravé rakvičky, které si pamatuji z dob mého dětství,“ doporučuje autorka