Bezlepkové varianty tvarohových knedlíčků s jahodami
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 1. varianta (cca 33 knedlíčků):
- 2x230 g tvarohu (Olešnický tvaroh)
- 4 vejce
- 350 g rýžové krupičky + cca 100 g na podsypání a obalení
- špetka soli
- 4-5 lžic podmáslí
- jahody
- 2.varianta (cca 37 knedlíčků):
- 2 měkké tvarohy (2x250 g)
- 4 vejce
- špetka soli
- 25 lžic pohankové krupice
- pohanková mouka hladká na podsypání+obalení
- jahody
- Varianta náhrady posypání cukrem:
- rýžové vločky
- med
- javorový sirup nebo agave
Postup Bezlepkové varianty tvarohových knedlíčků s jahodami
Postup přípravy receptu
-
1. varianta: Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme tvarohy, špetku soli a rýžovou krupičku. Všechno pořádně promícháme a vytvoříme těsto. Na zjemnění přidáme podmáslí - podle potřeby, pokud by bylo těsto příliš husté, můžeme podmáslí přidat více. Desku nebo vál si posypeme rýžovou krupičkou a lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých tvoříme placičky. Na každou placičku položíme jahodu a obalíme. Hotový knedlíček obalíme v krupičce. Vaříme v osolené vodě cca 5 minut, poté knedlíčky promíchneme a vaříme ještě asi 3 minuty. Jeden zkušební můžeme vytáhnout, rozkrojit a zkontrolovat, jestli je už hotový. Na talíři sypeme cukrem, polijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme zakysanou smetanou a čerstvými jahodami.
2.varianta: Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme tvarohy, špetku soli a promícháme. Přidáme pohankovou krupici a vytoříme těsto. Desku nebo vál si posypeme pohankovou moukou hladkou a lžící vykrajujeme kousky těsta. Pokud se nám zdá těsto příliš lepivé, můžeme každý kousek obalit v pohankové mouce. Následně je trochu zplacatíme, na každý kousek dáme jahodu a obalíme ji v těstě. hotový knedlíček poválíme v pohankové mouce. Vaříme v osolené vodě cca 5-6 minut, poté knedlíčky promícháme a vaříme další 3-4 minuty. Na zkoušeku můžeme jeden knedlíček rozkrojit, jestli je už hotový. Na talíči sypeme cukrem, polijeme rozpuštěným máslem, přidáme zakysanou smetanu a čerstvé jahody.
Zdravější varianta posypání: Na pánvičce rozpustíme 2 lžíce medu a na něm opražíme vločky. Necháme vychladnout. Vločky pomeleme v mlýnku na strouhanku, posypeme jimi knedlíčky a případně dosladíme javorovým sirupem nebo agave.