Bezlepkové halušky se zelím

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

900 g brambor
300-350 g bezlepkové mouky (použila jsem Jizerku)
sůl
3 cibule
olej
500 g kysaného zelí
kmín
sůl
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a syrové nastrouháme najemno. Šťávu, kterou pustí, nesléváme. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vhodnou hustotu poznáme tak, že na zkoušku dáme několik halušek vařit a pozorujeme, jestli se nerozváří.

  2. Těsto protlačujeme přes speciální cedník na halušky do vroucí osolené vody (vařila jsem nadvakrát). Promícháme, abychom halušky odlepili ode dna.

  3. Přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Poté pomocí cedníku vylovíme do mísy a promísíme se zelím. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.

  4. V původním lepkovém“ receptu se halušky vařily jen do té doby, než vyplavou na povrch. Vyplavaly však mnohem dřív, než vůbec začala voda znovu vřít a po vyndání byly syrové. Proto jsem je navzdory receptu vařila i po vyplavání a to asi dvě minuty.

  5. Příprava zelí: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji osmažíme dozlatova.

  6. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou, aby nebylo tak kyselé, pokrájíme a přidáme k cibuli.

  7. Podlijeme asi 1 dcl vody, přidáme kmín a sůl a dusíme asi 15 min do měkka.

  8. Dochutíme solí a cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!