Bezlepkové halušky se zelím
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 900 g brambor
- 300-350 g bezlepkové mouky (použila jsem Jizerku)
- sůl
- 3 cibule
- olej
- 500 g kysaného zelí
- kmín
- sůl
- cukr
Postup Bezlepkové halušky se zelím
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a syrové nastrouháme najemno. Šťávu, kterou pustí, nesléváme. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vhodnou hustotu poznáme tak, že na zkoušku dáme několik halušek vařit a pozorujeme, jestli se nerozváří.
Těsto protlačujeme přes speciální cedník na halušky do vroucí osolené vody (vařila jsem nadvakrát). Promícháme, abychom halušky odlepili ode dna.
Přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Poté pomocí cedníku vylovíme do mísy a promísíme se zelím. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.
V původním lepkovém“ receptu se halušky vařily jen do té doby, než vyplavou na povrch. Vyplavaly však mnohem dřív, než vůbec začala voda znovu vřít a po vyndání byly syrové. Proto jsem je navzdory receptu vařila i po vyplavání a to asi dvě minuty.
Příprava zelí: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji osmažíme dozlatova.
Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou, aby nebylo tak kyselé, pokrájíme a přidáme k cibuli.
Podlijeme asi 1 dcl vody, přidáme kmín a sůl a dusíme asi 15 min do měkka.
Dochutíme solí a cukrem.