Papriková pasta
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 2 cibule (velké)
- 1 kg bílých paprik
- 1-2 feferonky
- 100 ml oleje
- 3 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 rajčatový protlak (140g)
Postup Papriková pasta
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na kostičky, na oleji ji osmahneme až zesklovatí. Přidáme na proužky nakrájenou papriku a feferonku, ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100 ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala.
Ke konci přidáme protlak a ještě krátce provaříme. Měkkou zeleninu rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem přímo v kastrolu), případně ještě dochutíme a ještě horké plníme do skleniček. Ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme do úplného vychladnutí a poté uskladníme.
Mám zkušenost, že takto připravená (bez sterilizace) vydrží v lednici nejméně do Vánoc. Pokud bychom ji chtěli uchovat déle, je lépe strilizovat. Já to dělám v mikrovlnné troubě, počítám 3 minuty na jednu skleničku o obsahu 320 ml.