Bezlepková dýňová bábovka s kořením
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 dýně Hokaido (průměr asi 15cm)
- 1 a ½ hrnku BL mouky (Doves Farm a Schar Mixit)
- ¾ hrnku lískových oříšků usekaných najemno
- 1 prášek do pečiva
- ½ ČL soli
- 2 ČL skořice
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletého nového koření
- ¼ ČL tlučeného hřebíčku
- ¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
- 4 vejce
- 1/2 hrnku cukru krupice
- ½ hrnku medu
- ¾ hrnku oleje
- 1 větší hruška
Postup Bezlepková dýňová bábovka s kořením
Postup přípravy receptu
-
Rozkrojenou omytou dýni zbavíme semínek a dáme na pečící papír upéct v troubě doměkka na cca 170°C asi 1 hodinu, upečenost vyzkoušíme vpichem špejle. Necháme ji vychladnout a pak buď i se slupkou a nebo jen vydlabaný vnitřek rozmixujeme do pyré. Pokud by bylo hustší, přidáme trochu vody.
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, medem a vším kořením do pěny. Přidáme olej, nakonec pyré a vše dobře prošleháme. Smícháme mouky, oříšky, prášek do pečiva a přidáme ke směsi. Vyšleháme hladké těsto, do kterého vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.
Formu vystříkáme sprejem na pečení, nalijeme těsto a dáme péct na 180°C asi 20 minut. Potom snížíme na 160°C a pečeme cca 30 min. Upečenost vyzkoušíme vpichem špejle. Je-li hotová, troubu vypneme, pootevřeme a bábovku tam ještě asi 10 minut necháme. Potom vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.