Bezlepková dýňová bábovka s kořením

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 dýně Hokaido (průměr asi 15cm)
1 a ½ hrnku BL mouky (Doves Farm a Schar Mixit)
¾ hrnku lískových oříšků usekaných najemno
1 prášek do pečiva
½ ČL soli
2 ČL skořice
1 ČL mletého zázvoru
½ ČL mletého nového koření
¼ ČL tlučeného hřebíčku
¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
4 vejce
1/2 hrnku cukru krupice
½ hrnku medu
¾ hrnku oleje
1 větší hruška

Postup přípravy receptu

  1. Rozkrojenou omytou dýni zbavíme semínek a dáme na pečící papír upéct v troubě doměkka na cca 170°C asi 1 hodinu, upečenost vyzkoušíme vpichem špejle. Necháme ji vychladnout a pak buď i se slupkou a nebo jen vydlabaný vnitřek rozmixujeme do pyré. Pokud by bylo hustší, přidáme trochu vody.

  2. V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, medem a vším kořením do pěny. Přidáme olej, nakonec pyré a vše dobře prošleháme. Smícháme mouky, oříšky, prášek do pečiva a přidáme ke směsi. Vyšleháme hladké těsto, do kterého vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.

  3. Formu vystříkáme sprejem na pečení, nalijeme těsto a dáme péct na 180°C asi 20 minut. Potom snížíme na 160°C a pečeme cca 30 min. Upečenost vyzkoušíme vpichem špejle. Je-li hotová, troubu vypneme, pootevřeme a bábovku tam ještě asi 10 minut necháme. Potom vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!