Paštika s vepřovým jazykem
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 1 kg vepřového boku bez kostí, kůže a chrupavek
- 0,5 kg vepřových jater
- 0,5 kg vepřového jazyka
- 3 vejce
- 4 dl smetany
- 0,5 dl bílého přírodního vína
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g slaniny bez kůže
- 80 g cibule
- olej na vymazání formy
- Koření:
- sůl
- pepř bílý
- zázvor
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
Postup Paštika s vepřovým jazykem
Postup přípravy receptu
-
Jazyk uvaříme do poloměkka, necháme vychladnout, oloupeme z kůže a odstraníme chrupavky. Očištěná, žilek zbavená a odblaněná játra opláchneme ve vodě a necháme okapat.
Vepřový bok nakrájíme na kostky, osolíme, promícháme a necháme odležet. Játra a bůček umeleme přes desku s otvory 2,5-3 mm, každé maso zvlášť.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na ní osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a pak obojí pomeleme. Vařený jazyk nakrájíme na menší kostky. Do míchací nádoby dáme umletá játra a rozmixujeme. Po chvíli přidáme vepřové maso, cibuli, část smetany, víno a vejce a dále mixujeme.
Pak přídáme sůl, koření, mouku a podle potřeby druhou část smetany a vymícháme pojivou míšeninu řidší konzistence. Nakonec přidáme nakrájený jazyk a ručně zamícháme.
Míšeninu plníme do olejem vymazaných forem. Formy dobře uzavřeme, vložíme do vodní lázně a vaříme při teplotě 75-78°C 2-2,5 hodiny.
Paštiku necháme do druhého dne ve formách vychladnout, pak vyklopíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky.