Paštika s vepřovým jazykem

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 kg vepřového boku bez kostí, kůže a chrupavek
0,5 kg vepřových jater
0,5 kg vepřového jazyka
3 vejce
4 dl smetany
0,5 dl bílého přírodního vína
150 g polohrubé mouky
100 g slaniny bez kůže
80 g cibule
olej na vymazání formy
Koření:
sůl
pepř bílý
zázvor
špetka skořice
špetka muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Jazyk uvaříme do poloměkka, necháme vychladnout, oloupeme z kůže a odstraníme chrupavky. Očištěná, žilek zbavená a odblaněná játra opláchneme ve vodě a necháme okapat.

  2. Vepřový bok nakrájíme na kostky, osolíme, promícháme a necháme odležet. Játra a bůček umeleme přes desku s otvory 2,5-3 mm, každé maso zvlášť.

  3. Slaninu nakrájíme na kostičky a na ní osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a pak obojí pomeleme. Vařený jazyk nakrájíme na menší kostky. Do míchací nádoby dáme umletá játra a rozmixujeme. Po chvíli přidáme vepřové maso, cibuli, část smetany, víno a vejce a dále mixujeme.

  4. Pak přídáme sůl, koření, mouku a podle potřeby druhou část smetany a vymícháme pojivou míšeninu řidší konzistence. Nakonec přidáme nakrájený jazyk a ručně zamícháme.

  5. Míšeninu plníme do olejem vymazaných forem. Formy dobře uzavřeme, vložíme do vodní lázně a vaříme při teplotě 75-78°C 2-2,5 hodiny.

  6. Paštiku necháme do druhého dne ve formách vychladnout, pak vyklopíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!