Beluga čočka s pečenými rajčaty a avokádovou cuketou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 hrnek černé čočky (beluga)
- 20 cherry rajčátek
- 3 střední cuketky
- 1 avokádo
- šťáva z 1/2 citrónu
- lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst slunečnicových semínek
- čerstvá rukola
- čerstvé bylinky na ozdobu (třeba kopr)
Postup Beluga čočka s pečenými rajčaty a avokádovou cuketou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte pečicím papírem.
Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky (já překrojím rajče podélně napůl, poté každou půlku růžicově na 8 kousků), pokud máte cherry rajčátka, překrojte je napůl.
Přemístěte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě (na horkovzduch) přibližně hodinu a půl.
Čočku propláchněte (můžete ji dopředu na pár hodin namočit, ale není to nutné), přendejte do hrnce, zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 20 minut. Čočka by měla být po této době hotová, ale stále al dente.
Mezi tím omyjte cukety a škrabkou je nakrájejte na tenké proužky - nudle (pokud máte silnější cuketu, můžete ji podélně nakrojit nožem a jedním škrábnutím tak získat dva cuketové proužky).
Cuketu přendejte do větší misky.
Avokádo vložte do mixéru, přidejte citrónovou šťávu, javorový sirup, olivový olej a a asi čtvrt hrnku vody a rozmixujte dohladka. Dle chuti opepřete a osolte a dle konzistence (měla by být spíš tekutější) přidejte více vody.
Rozmixované avokádo přidejte k cuketám a rukama promíchejte tak, aby byla v rámci možností každá nudle obalená.
Dýňová nebo slunečnicová semínka krátce opražte na pánvi. Pro servírování navrstvěte na talíř trochu rukoly, v ní vytvořte hnízdečko z beluga čočky a do něj umístěte cuketu s avokádem.
Doplňte opečenými rajčátky, posypte čerstvými bylinkami a opraženými semínky.