Babiččiny lívance
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 1 litr mléka
- 4 lžíce cukru krystalu
- 4 dkg másla
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- 65 dkg hladké mouky
- kvasnice (kostičku nebo sušené)
- sůl
Postup Babiččiny lívance
Postup přípravy receptu
-
Mléko zlehka zahřejeme, přidáme krystal, rozpuštěné máslo, kvasnice, vmícháme vejce i žloutky, mouku a sůl - vše pečlivě promícháme a necháme cca 1/2 hodiny vykynout.
Malou naběračkou dělám na nepřilnavé pánvi, lívanečníku nebo venku na pečícím kameni malé lívance. Ochutnám zda je dost slaný popř. dosolím.
Podávám s rozdělanými jahodami (merenda) nebo potřu rozpuštěným máslem a sypu skořicí s moučkovým cukrem. Když mi náááhodou zbydou do druhého dne, tak je nakrájím (natrhám) na kousky, dám na rozpuštěné máslo, zamíchám k nim vajíčka a nechám srazit - s kyselým mlékem jsou mňamka.