Barevný dortík s ovečkou Shaun

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus: základna:
5 celých vajec
270 g cukru krupice
320 g polohrubé mouky
1,5-2 dcl oleje a stejné množství vlažné vody
1 prášek do pečiva
Korpus: druhé patro:
3 vejce
10 dkg cukru
20 dkg mouky
100 ml oleje
100 ml vody
1/2 Prášek do pečiva
Krém je náš nejoblíbenější:
450 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
3 tyčinky ledových kaštanů
2 lžíce cukru krystal
čokoládový pudink
50 g ztuženého tuku omega
40 dkg másla
Domácí potahovací hmota:
20 dkg sušeného mléka (prosít)
20 dkg moučkového cukru (prosít)
3-4 lžičky oleje
3-4 lžíce pšeničného sirupu
Trochu teplé vody (asi 30-50 ml)
Můžete přidat různé aroma
potravinářské barvivo
Rybízová marmeláda
banány
figurka vymodelovaná potahovací hmotou White Icing, aranžérské drátky

Postup přípravy receptu

  1. Korpus je velice jednoduchý. Vejce ušleháme do pěny, přidáme olej a potom vlažnou až teplou vodu. Chvilku šleháme, potom vsypeme cukr a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.

  2. Potom už jen pečeme ve středně vyhřáté troubě, na cca 15°C - raději pomaleji.

  3. Krém: 400 ml mléka přivedeme k varu, přidáme cukr a ve zbylém studeném mléku rozmícháme řádně metličkou mouku a pudink a vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.

  4. Poté odstavíme a do kaše dáme kaštany a omegu, mícháme do úplného rozpuštění.

  5. Na pudink dáme mikrotenový pytlík (neudělá se nám škraloup) a necháme vychladit.Vychlazené vyšleháme do hladkého krému, ve druhé míse vyšleháme změklé máslo.

  6. Poté obě směsi vyšleháme dohromady.

  7. Domácí potahovací hmotu zadělávám v domácí pekárně. Do pekárny dám nejdříve tekuté suroviny, kromě vody a poté sypké a až navrch trochu teplé vody.

  8. Ze začátku jsou suroviny dlouho sypké. P

  9. ostupně se začnou spojovat a začne se tvořit hrouda, na kterou se nabaluje sypká směs až se spojí. Potom si vyndám hmotu na vál a prohnětu ji. Pokud je hmota moc měkká, přidáme cukr a sušené mléko. Pokud je naopak tuhá namočíme si ruce do vody a hňácáme do konzistence plastelíny. Nyní je na řadě barvení hmoty. Já používám gelové, ale práškové Kovandovi jsou taky dobré.

  10. Po vychladnutí korpusu ho prokrojím tak 3x a jednotlivé díly pomažu rybízovou marmeládou, pomažu krémem, pokladu banány.

  11. Potom celý korpus zvenčí pomažu krémem a nechám pořádně vychladit.

  12. Když je vše dobře vychlazené dorty potáhneme potahovací hmotou jedné barvy. A teď se můžete kreativně vyřádit =) Z hmoty jsem si vykrájela hvězdičky, proužky, knoflíky, písmenka a ovečku Shaun a výsledek můžete vidět na fotkách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!