Banánový chlebíček se skořicí (kynutý)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Preferment:
- 1 g čerstvého droždí
- 160 g vody
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- - ve vodě rozmícháme kousínek droždí, pak mouku a zakryté necháme v teple 12 hodin kynout
- Dále:
- 350 g hladké mouky
- 20 g vody
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2-3 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 200 g strouhaného (mačkaného) banánu
- 40 g změklého sádla
- 40 g cukru
- Na potření a posyp:
- rozpuštěné máslo
- mletá skořice
Postup Banánový chlebíček se skořicí (kynutý)
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin (měkký banán dobře rozmačkaný, pevnější nastrouhaný) a uhněteme těsto, které necháme vykynout 1-2 hodiny.
Vykynuté těsto na pomoučeném stole zlehka propracujeme a vyválíme na větší obdélník. Celou plochu těsta potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a těsto zavineme do rolády, kterou vložíme vykynout do dobře vymaštěné chlebíčkové formy.
Vykynutý chlebíček upečeme v dobře vyhřáté troubě (190°C/asi 40 minut). Hotový, horký ještě můžeme svrchu potřít máslem. Vychladlý krájíme na krajíčky a podáváme pocukrovaný nebo s máslem a medem, dobrou marmeládou.