Banánový chlebíček se skořicí (kynutý)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Preferment:
1 g čerstvého droždí
160 g vody
150 g celozrnné pšeničné mouky
- ve vodě rozmícháme kousínek droždí, pak mouku a zakryté necháme v teple 12 hodin kynout
Dále:
350 g hladké mouky
20 g vody
2 lžičky citronové šťávy
2-3 g čerstvého droždí
špetka soli
200 g strouhaného (mačkaného) banánu
40 g změklého sádla
40 g cukru
Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin (měkký banán dobře rozmačkaný, pevnější nastrouhaný) a uhněteme těsto, které necháme vykynout 1-2 hodiny.

  2. Vykynuté těsto na pomoučeném stole zlehka propracujeme a vyválíme na větší obdélník. Celou plochu těsta potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a těsto zavineme do rolády, kterou vložíme vykynout do dobře vymaštěné chlebíčkové formy.

  3. Vykynutý chlebíček upečeme v dobře vyhřáté troubě (190°C/asi 40 minut). Hotový, horký ještě můžeme svrchu potřít máslem. Vychladlý krájíme na krajíčky a podáváme pocukrovaný nebo s máslem a medem, dobrou marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!