Banánový chlebík (Dělená strava podle LK - kytičky+ovoce)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 4 přezrálé banány (cca 400 g)
- 270 g polohrubé mouky
- 125 ml řepkového oleje
- 2 PL medu (Sladovitu, fruktózy..)
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL sody
- 1/2 KL soli
- 1 lžíce lněného semínka rozmixovaného v 2 lžících vody
- 2 KL fruktózového vanilkového cukru
- 2 hrsti rozinek
Postup Banánový chlebík (Dělená strava podle LK - kytičky+ovoce)
Postup přípravy receptu
-
Formu na biskupský chlebíček vyložím papírem na pečení, troubu rozehřeji na 175°C.
Lněné semínko nechám 20-30 minut bobtnat, pak tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Banány vidličkou pečlivě rozmačkám. Vrchovatou KL mouky odložím stranou, třeba do malého hrníčku, a přisypu k ní sodu a prášek do pečiva. Obsah hrníčku přidám do těsta až před vylitím do formy, aby dobře zkypřilo chlebík.
Těsto zadělám po emericku. V jedné míse rozmíchám tekuté přísady (olej, med, lněné semínko, rozmačkané banány), v druhé sypké (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, vanilkový cukr) a pak sypké přidám k tekutým a pořádně stěrkou smíchám. Nakonec přisypu obsah hrníčku se lžičkou mouky promíchané se sodou a práškem do pečiva. Naposledy pečlivě a krátce zamíchám.
Těsto naliji do formy, peču 55 minut (bez ventilátoru). Vyndám z trouby, 10 minut nechám chladnout ve formě a pak velmi opatrně přesunu na mřížku nebo prkénko zchladnout. Chlebík krájím až úplně vystydne, jinak může klesnout, jako všechna zkypřená těsta do SPLK, která jsou bez vajec.