Banánový chlebík (Dělená strava podle LK - kytičky+ovoce)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

4 přezrálé banány (cca 400 g)
270 g polohrubé mouky
125 ml řepkového oleje
2 PL medu (Sladovitu, fruktózy..)
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL sody
1/2 KL soli
1 lžíce lněného semínka rozmixovaného v 2 lžících vody
2 KL fruktózového vanilkového cukru
2 hrsti rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Formu na biskupský chlebíček vyložím papírem na pečení, troubu rozehřeji na 175°C.

  2. Lněné semínko nechám 20-30 minut bobtnat, pak tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Banány vidličkou pečlivě rozmačkám. Vrchovatou KL mouky odložím stranou, třeba do malého hrníčku, a přisypu k ní sodu a prášek do pečiva. Obsah hrníčku přidám do těsta až před vylitím do formy, aby dobře zkypřilo chlebík.

  3. Těsto zadělám po emericku. V jedné míse rozmíchám tekuté přísady (olej, med, lněné semínko, rozmačkané banány), v druhé sypké (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, vanilkový cukr) a pak sypké přidám k tekutým a pořádně stěrkou smíchám. Nakonec přisypu obsah hrníčku se lžičkou mouky promíchané se sodou a práškem do pečiva. Naposledy pečlivě a krátce zamíchám.

  4. Těsto naliji do formy, peču 55 minut (bez ventilátoru). Vyndám z trouby, 10 minut nechám chladnout ve formě a pak velmi opatrně přesunu na mřížku nebo prkénko zchladnout. Chlebík krájím až úplně vystydne, jinak může klesnout, jako všechna zkypřená těsta do SPLK, která jsou bez vajec.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!